För dig som hyresgäst

Här finns nyttig information för dig som är hyresgäst i någon av våra fastigheter – och som du förväntas ta del av och följa. Har du några frågor är du varmt välkommen att kontakta oss!

Balkonger, blomlådor och antenner

För att undvika risken för nedfallande föremål får ingenting hänga ut från balkongen, varken blomlådor (häng dem in mot balkongen istället) eller t ex parabolantenner (de kan placeras på balkongen, men får inte fästas i fasaden, fönster eller dörrar).

Det är inte tillåtet att grilla på balkongen. Använd istället gärna de uteplatser som finns.

Brandskydd

Varje lägenhet är försedd med brandvarnare. Som hyresgäst är du ansvarig för att regelbundet kontrollera att den fungerar samt byta batterier om så krävs.

I händelse av brand är trapphuset den främsta utrymningsvägen och även vägen för räddningstjänsten att komma in. Därför får inget brännbart material förvaras i trapphusen eller källar- och vindsgångar. Föremål som kan hindra vid en utrymning får inte heller förvaras där, t ex cyklar eller barnvagnar.

Cyklar

Cyklar ska förvaras i cykelrum eller på gården utanför ditt hus. Man får inte förvara cyklar i trapphuset eftersom de kan utgöra ett hinder vid brand. Om du är osäker på var du kan förvara din cykel – kontakta oss så hjälper vi till.

Fel och brister

För att vi ska kunna hålla fastigheterna i gott skick är det viktigt att så snart som möjligt anmäla fel och brister i lägenheten eller de gemensamma utrymmena.

Hemförsäkring

Som boende hos oss måste du ha en giltig hemförsäkring, dels för att ge ett bra grundskydd för dig själv och din egendom, dels för att du kan bli ansvarig för att ersätta skador på fastigheten som orsakas av dig.

Nycklar

Vid inflyttning får du nycklar till lägenheten och gemensamma utrymmen. Kontakta oss om någon nyckel kommit bort eller om du behöver fler nycklar.

Parkering

I anslutning till alla våra fastigheter finns parkeringsplatser att hyra, i vissa fall utrustade med eluttag för motorvärmare.

Persienner

Lägenheterna är inte försedda med persienner från hyresvärden. De persienner som ev finns är kvarlämnade av tidigare hyresgäster och ingår inte i värdens underhållsansvar.

Sopor och återvinning

Hämtning av hushållssopor sker 2 gånger per vecka. Sopbehållare finns på baksidan av varje fastighet. Se till att slänga dina sopor i väl förslutna påsar och inte placera något avfall utanför de avsedda sopkärlen.

Återvinning av papper, kartong, glas, plast och metall sker på kommunens återvinningsstationer. De finns bland annat på parkeringen under järnvägsbron bakom Biblioteket 2 och 3, samt på parkeringarna utanför ICA och Coop.

För återvinning av annat avfall, t ex möbler, elavfall, batterier och kemikalier, finns en återvinningscentral i Vik.

Trivselregler

Tänk på dina grannar och undvik aktiviteter som kan störa. Visa extra hänsyn efter kl 22.00 och före kl 08.00. Rökning är inte tillåtet i fastigheterna, vare sig i allmänna utrymmen eller i lägenheterna. Om du röker på gården eller din balkong, se till att det inte stör de andra hyresgästerna och ta hand om dina fimpar. Mata inte djur, t ex fåglar, från din balkong eller i anslutning till huset eftersom det kan skräpa ner och locka till sig skadedjur. Ta också del av övrig information på denna sida och förvara t ex inte föremål i allmänna utrymmen, släng dina sopor på rätt sätt och håll ordning i tvättstugan. Som hyresgäst är du ansvarig för att eventuella besökare också sköter sig.

TV och bredband

I fastigheterna finns fiber indraget via Telia, som erbjuder TV, bredband och IP-telefoni.

Tvättstuga

Alla våra fastigheter har tvättstugor för de boende. Bokning sker på plats. Se till att göra rent efter dig så att tvättstugan är i minst lika bra skick som när du kom, t ex genom att rensa filter, torka av maskinerna och göra rent på golvet om det behövs. Om det finns en fläkt i tvättstugan ska denna vara påslagen när du tvättar.

Ventilation

I de flesta lägenheter finns så kallade kryddhyllefläktar monterade ovanför spisen. De betjänar både ventilationen i köket och badrummet och ska vara påslagna för att fukten i badrummet ska vädras ut när man t ex duschar.